A TIÉD A SZÓ-TÁR! nyelvi verseny szabályzata

A verseny célja

A Tiéd a Szó-Tár nyelvi verseny célja, hogy a Tanulók

-         megismerkedjenek a nyelvi és életkori sajátosságaiknak is megfelelő, modern, kommunikatív szótárakkal,

-         ezek segítségével elsajátítsák a tudatos, célirányos szótárhasználatot, és

-         ezáltal rendszerező módon, kommunikatív irányba fejlesszék idegen nyelvi tudásukat.

A verseny menete

A versenyt a 3-12. évfolyamos tanulók számára hirdetjük meg, idegen nyelvek és korosztályok szerint az alábbi kategóriákban:

1.      Angol 3-4. évfolyam – Gyerekszótár

2.      Német 3-4. évfolyam – Gyerekszótár

3.      Angol 5-8. évfolyam – Gyerekszótár

4.      Német 5-8. évfolyam – Gyerekszótár

5.      Angol 5-8. évfolyam – Tanulószótár

6.      Német 5-8. évfolyam – Tanulószótár

7.      Angol 9-12. évfolyam – Tanulószótár

8.      Német 9-12. évfolyam – Tanulószótár

9.      Francia 9-12. évfolyam – Tanulószótár

10.    Spanyol 9-12. évfolyam – Tanulószótár

11.    Orosz 9-12. évfolyam – Tanulószótár

Nyelv

3-4.évfolyam

5-8. évfolyam

9-12.évfolyam

Angol

Gyerekszótár

Gyerekszótár/

Tanulószótár

Tanulószótár

Német

Francia

 

 

Spanyol

 

 

Orosz

         

 


A verseny csapatverseny formájában kerül megrendezésre.

Egy csapat 3–4 tanulóból áll.  A csapatot a nevezést beküldő nyelvtanár képviseli. Egy nyelvtanár legfeljebb nyolc csapatot képviselhet. Egy adott nyelvtanuló csak egy csapatban vehet részt a versenyben.

A versenyben való részvétel nevezéshez kötött, a nevezés ingyenes. (A nevezés részletes leírását lásd lejjebb.)

Nevezés kezdete: 2018. október 30.

Nevezési határidő: 2018. december 5. szerda 12:00 óra. 

A verseny selejtezőkből, regionális döntőkből és országos döntőből áll.

A selejtezőkre három fordulóban, 2018. december 6. és  december 12. (18 óráig), 2018. december 13. és 19., illetve 2019. január 8. és 14. között kerül sor. Mindhárom forduló a www.onlinevetelkedo.hu oldalon zajlik. Az első három forduló megnyitására 1-1 hét áll rendelkezésre. Mindhárom fordulóban 90 perc lesz a feladatok megoldására, de a feladatok a rendelkezésre álló egy hét alatt bármikor kitölthetőek.*

*Figyelem! Ha egyszer rákkattintanak a feladatsorra, a kitöltésre rendelkezésre álló 90 perc visszaszámlálása elindul, így csak akkor kattintsanak, ha a csapat készen áll. A visszaszámlálás abban az esetben sem áll le és indul újra, ha mentés nélkül kilépnek az oldalról.

A selejtezőkből minden kategóriából a legjobb 5 csapat jut a regionális döntőbe. A 8 regionális döntőre 2019. február 18. és március 1. között kerül sor.

A regionális döntőkből a győztes csapat jut az országos döntőbe. Az országos döntőre 2019. március 22-én kerül sor Szegeden.

A részvétel feltétele, nevezés

A versenyen való részvétel feltétele, hogy a csapat rendelkezzen legalább 1 db az alábbi (felújított, új) – a választott kategóriának megfelelő – Grimm szótárral:

·        Angol-magyar, magyar-angol gyerekszótárral (Negyedik kiadás),

·        Német-magyar, magyar-német gyerekszótárral (Ötödik kiadás),

·        Angol-magyar, magyar-angol tanulószótárral (Hatodik kiadás),

·        Német-magyar, magyar-német tanulószótárral (Hatodik kiadás),

·        Spanyol-magyar, magyar-spanyol tanulószótárral (Ötödik kiadás),

·        Francia-magyar, magyar-francia tanulószótárral (Ötödik kiadás),

·        Orosz-magyar, magyar-orosz tanulószótárral (Első vagy Második kiadás).

Viszont az élő fordulókba bejutott csapatok minden egyes tagjának rendelkeznie kell az új kiadású szótárral.

A feladatsorok kitöltésére tablet és mobiltelefon nem alkalmasak, ezért mindenképp a számítógépen vagy laptopon történő megoldást javasoljuk.

Regisztráció

A nyelvtanár tudja regisztrálni a nevezni kívánt csapatot (vagy csapatokat) a www.onlinevetelkedo.hu weboldalon. A regisztrációhoz szükség lesz egy csapatnévre (ha több csapatot kíván nevezni, minden csapathoz külön), a csapattagok nevére és osztályára. A regisztrációs felületen lehet kiválasztani azt is, hogy melyik kategóriában szeretné nevezni a csapatot. Fontos: ha több csapattal kíván nevezni, minden csapatot külön-külön kell regisztrálni az oldalon, külön-külön felhasználónévvel!

 

Értékelés és eredmények

Az értékelést és a verseny szakmai irányítását szakértőink, Gyáfrás Edit, lexikográfus, a Szegedi Tudományegyetem oktatója végzi.

Az első három forduló eredményét 2019. február 1-ig tesszük közzé a www.onlinevetelkedo.hu weboldalon. A selejtezők összesített eredményében az első forduló pontszáma egyszeres szorzóval kerül beszámításra, míg a második és harmadik forduló pontszáma kétszeres szorzóval számít be az összesített eredménybe.

Az eredmények közzétételekor a továbbjutó csapatok és a felkészítő tanár neve lesz közzétéve.

A feladatok

Valamennyi feladat az adott idegen nyelvhez, életkorhoz, tudásszinthez és szótártípushoz kapcsolódik. A feladatok mellett minden esetben megadjuk az elérhető pontszámot. A feladatok megoldása a csapaton belül közösen történik, minden csapat egy megoldást adhat be minden feladathoz. A megoldások a beküldést/beadást követően már nem módosíthatók. A döntőkben a feladatokat a csapatok a helyszínen oldják meg és adják be.

Helyezettek díjazása

Fődíjak

A tizenegy kategória országos 1. helyezett csapatai és felkészítő tanárai (csapatonként 1 tanár) közül a három legjobban teljesítő csapat egy-egy hatnapos tanulmányutat nyer célnyelvi területre. (A döntő eredmény alapján, objektív pontozás segítségével megállapított helyezés. Pontegyenlőség esetén a regionális döntők eredményei, majd a selejtező fordulók eredményei döntenek.) Az utazás repülővel vagy autóbusszal történik, célállomástól függően. Szállás: diákszálláson, reggelivel együtt, 5 éjszakai tartózkodással. Az utazás és a szállás költségét a kiadó fizeti. Minden egyéb költség az utazót terheli. Az utazásra 2019 nyarán kerül sor. Angol nyelv esetében a célország Anglia (Egyesült Királyság), német nyelv esetében Ausztria vagy Németország, spanyol nyelv esetében Spanyolország, francia nyelv esetében Franciaország és orosz nyelv esetében Oroszország. Az úti célt és a szállást a kiadó választja ki.

A 11 kategória országos első három helyezettjeinek díjazása

Az országos 1. helyezett csapatok minden tagja és felkészítő tanáruk (kivéve a fődíjat, azaz külföldi utazást megnyert három csapat tagjai és tanáraik) fejenként 1-1 db 20.000.- Ft értékű sportszer- vagy elektronikai utalványt, illetve fejenként 1-1 db 10.000.- Ft értékű Grimm–Maxim könyvutalványt nyernek. 
Az országos 2. helyezett csapatok minden tagja és felkészítő tanáruk fejenként 1-1 db 20.000.- Ft értékű Grimm–Maxim könyvutalványt nyernek. 
Az országos 3. helyezett csapatok minden tagja és felkészítő tanáruk fejenként 1-1 db 10.000.- Ft értékű Grimm–Maxim könyvutalványt nyernek. 

Az országos döntő résztvevői, vagyis a regionális döntők győztes csapatainak tagjai és felkészítő tanáraik választhatnak a Maxim Könyvkiadó kínálatából 1 db regényt és 1 db nyelvkönyvet.  

Az országos 1. helyezett csapatok iskoláinak a könyvtára 100.000 forint értékben válogathat a Maxim Könyvkiadó kínálatából (Grimm szótárakat és Maxim kiadványokat).

Az Grimm–Maxim utalványok beváltásánál minden esetben a kiadványok bolti árát kell figyelembe venni. 

Jogi vonatkozások

A versennyel kapcsolatos és a honlapon található minden képi és írott anyag a versenyt szervező Maxim Könyvkiadó Kft. Grimm Szótárak kiadójának szellemi tulajdona. Azok felhasználása, másolása, sokszorosítása kizárólag a szervező írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

A verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy ha egy adott kategóriában országosan 50 csapatnál kevesebb nevezett, úgy az adott kategóriát törölje a versenyből.

A verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy új partnerek bevonásával a felsoroltakon kívül további ajándékokat és akciókat hirdessen meg a versennyel kapcsolatban. A versenyzők adatai kizárólag a verseny lebonyolításához kerülnek nyilvántartásba, azok harmadik fél számára nem kerülnek átadásra. Részletesen lásd az adatkezelést weboldalunkon.

Információ, segítségkérés

Weboldal: www.grimm.hu, www.olvas.hu 
E-mail: info@grimm.hu, info@maxim.co.hu
Kiadói kapcsolattartó: Bálint Regina 
Telefonszám: 62/548-444, 62/551-100